top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRoel Visser

Een pensioenontslagbeding is niet meer nodig!

De tijd dat je met 65 jaar met pensioen ging en dat daarmee ook het dienstverband eindigt, ligt ver achter ons. In veel arbeidsovereenkomsten is nog wel een pensioenontslagbeding bij pensioen of AOW opgenomen maar dat hoeft niet meer.

Pensioenopzegging

De wet biedt de mogelijkheid dat werkgever de arbeidsovereenkomst van een AOW-gerechtigde werknemer (eenmalig) kan opzeggen wegens het bereiken van de AOW-leeftijd, zonder toestemming van UWV of ontbinding door de kantonrechter. Werkgever is echter niet verplicht om dit te doen op de AOW-gerechtigde leeftijd. Dit kan ook later zodat werknemer nog (tijdelijk) kan doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd.


Bij de pensioenopzegging is de werkgever geen transitievergoeding verschuldigd. De pensioenopzegging mag één keer worden gebruikt en geldt alleen als de betreffende arbeidsovereenkomst vóór het bereiken van de AOW-leeftijd is aangegaan.


Pensioenontslagbeding

Als een (geldig) pensioenontslagbeding in de arbeidsovereenkomst is opgenomen dan eindigt de arbeidsovereenkomst van rechtswege op het moment dat de afgesproken leeftijd is bereikt. Denk hierbij aan een beëindiging van rechtswege van de arbeidsovereenkomst op de AOW-gerechtigde leeftijd. In de meeste arbeidsovereenkomsten en cao’s is een dergelijk beding opgenomen.


Realiseer je als werkgever dat bij een stilzwijgende verlening van de arbeidsovereenkomst na het bereiken van de AOW-leeftijd strikt juridisch gezien een nieuwe arbeidsovereenkomst ontstaat en dat het geen heldere zaak is dat je dan nog gebruik kan maken van de pensioenopzegging.


Kortom, ben je door de arbeidsovereenkomst of cao gebonden aan een pensioenontslagbescherming maar wil je werknemer ook na de AOW-gerechtigde leeftijd (tijdelijk) laten door werken? Neem dan contact op met HR in Praktijk.


N.B. benieuwd naar je eigen AOW-leeftijd? Bereken het hier!


24 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page