top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRoel Visser

Aanvullend geboorteverlof per 1 juli 2020: WIEG

Per 1 januari 2019 is de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) in werking getreden. In mijn blog destijds heb ik dit al eens onder jullie aandacht gebracht. Toen was ook al bekend dat vanaf 1 juli 2020 het geboorteverlof aangevuld kan worden met maximaal 5 werkweken aanvullend verlof.

Per 1 juli 2020 heeft de medewerker, waarvan de partner is bevallen, recht op maximaal 5 maal de arbeidsduur per week aan aanvullend geboorteverlof. Dit verlof kan worden opgenomen nadat het geboorteverlof met behoud van loon is opgenomen. Het (reguliere) geboorteverlof bedraagt eenmaal het aantal werkuren per week, op te nemen binnen vier weken na de geboorte van het kind. De werkgever betaalt het loon tijdens het (reguliere) geboorteverlof volledig door.


De medewerker die gebruik maakt van het aanvullend geboorteverlof ontvangt 70% van het (maximum) dagloon. De werkgever vraagt hiervoor de uitkering aan bij de UWV. Werkgevers die (70% van) het loon tijdens het verlof doorbetalen kunnen de UWV-uitkering zelf houden.


Achterliggende gedachte aan het aanvullend geboorteverlof is dat met deze nieuwe wetgeving wordt beoogd de kansen voor vrouwen op de arbeidsmarkt te vergroten, door het verschil in verlofduur van beide ouders te verkleinen. Tevens draagt de nieuwe wetgeving bij aan het bevorderen van gelijkwaardige behandeling van mannen en vrouwen.


Wil je meer weten over dit thema of heb je behoefte aan advies op andere HR-thema's? Neem dan contact op. HR in Praktijk helpt je graag!35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page