top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRoel Visser

De probleemanalyse: stap 1 bij langdurig verzuim

Is een werknemer ziek en dreigt er langdurig verzuim? Dan ben je als werkgever verplicht een probleemanalyse op te laten stellen.

De probleemanalyse wordt binnen 6 weken opgesteld door de bedrijfsarts en wordt opgenomen in het re-integratiedossier. Met deze analyse brengt de bedrijfsarts de situatie van een werknemer in kaart: welke beperkingen heeft hij en wat betekent dit voor zijn mogelijkheden om te werken?


In de probleemanalyse komt in ieder geval het volgende naar voren:

• Datum eerste dag van verzuim en de datum van de probleemanalyse

• Oorzaak van het verzuim

• Huidige behandeling of mogelijke toekomstige behandeling / interventies

• Mate van arbeidsongeschiktheid en eventuele beperkingen

• Prognose (toekomstbeeld)

• Aanvullende informatie met betrekking tot de re-integratie

• Arbeidsrelatie werknemer/werkgever

• Visie werknemer


Medische informatie

Medische informatie mag überhaupt, zonder nadrukkelijke toestemming van werknemer, niet worden gedeeld en behoort daarom ook niet thuis in de probleemanalyse.


Bijstellen probleemanalyse

Is de informatie in de probleemanalyse na verloop van tijd niet meer actueel? Veranderd de belastbaarheid van werknemer en de re-integratie doelstellingen zijn niet meer haalbaar? Dan moet de probleemanalyse worden aangepast en maakt de bedrijfsarts een bijstelling probleemanalyse.


Samen werken aan re-integratie

Werkgever en werknemer zijn verplicht samen te werken aan re-integratie. Werkt werknemer niet mee? Leg dit vast in het re-integratiedossier. Probeer als werkgever helder te krijgen waarom werknemer niet meewerkt. Is het probleem op te lossen? Blijft werknemer hierna nog steeds weigeren? Dan moet werkgever arbeidsrechtelijke sancties opleggen.

 

Vanuit HR in Praktijk adviseer ik werkgevers en werknemers op het brede domein van HR. Wil je meer weten over HR, verzuim, casemanagement en duurzame inzetbaarheid of heb je behoefte aan advies op een ander specifiek HR-thema? Neem dan contact op. HR in Praktijk helpt je graag!


➨ Bel ☏ 0610035540

➨ Email ✉ Roel@hrinpraktijk.nl

➨ check💻 www.hrinpraktijk.nl


63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page