top of page
Zoeken
Foto van schrijverRoel Visser

Doe wat aan het overschot vakantiedagen!

Op grond van de wet heeft een medewerker recht op vier keer het aantal dagen dat de medewerker in een week werkt. Een fulltimer die vijf dagen per week werkt (40 uur), heeft dus recht op twintig vakantiedagen (160 uur) per jaar. Dit worden de wettelijke vakantiedagen genoemd.


Op basis van een CAO of bedrijfsreglement ontvangt een medewerker vaak meer vakantiedagen. Gemiddeld in Nederland zijn dit tenminste 5 dagen. Dit zijn de bovenwettelijke vakantiedagen.



Ondanks dat bijna iedere medewerker graag op vakantie gaat, hebben veel werkgevers te maken met de ‘last’ van overschotten aan vakantiedagen. Want vaak worden dit soort potjes ook gevuld met overuren of extra gewerkte of andere compenserende uren. Saldo’s worden jarenlang meegedragen en groeien aan. Er ontstaat niet alleen een hoge saldo voor de medewerker (die hier in basis geen probleem mee lijkt te hebben) maar voor werkgever ontstaat een groeiende financiële last.


Het vullen van potjes en het hebben van een hoog vakantie- en verlofsaldo kan niet het doel zijn. Vakantiedagen (alsmede vakantiegeld) ontvangt een medewerker in het kader van recuperatie. Herstel van krachten is essentieel om vitaal en duurzaam inzetbaar te blijven. Het stimuleren van herstel- en ontspanningsmoment, dus ook het opnemen van vakantiedagen, is in ieders belang.


Vaak merk ik dat medewerkers en leidinggevende ergens in het derde kwartaal van een jaar (de kerst- en nieuwjaarsplanning komt in beeld!) er achter komen dat er toch wel een hoog vakantiesaldo is. En dat er geen voldoende tijd is voor opname. Een actie die dan wel veel plaatsvindt: aan HR vragen hoe het zit met het meenemen van vakantiedagen naar het nieuwe jaar. Of vragen wat de voorwaarden zijn om wettelijke verlofdagen niet te laten vervallen. Focus op het eigenlijke doel ontbreekt.


Mijn tip: Ga eerder in overleg met je medewerker. In het eerste kwartaal van een jaar is medewerker vaak al bezig met het boeken van de zomervakantie. Maak van dat moment gebruik en laat medewerker met een voorstel komen hoe medewerker zijn recuperatietijd jaarrond inzet en afstemt met zijn collega’s en werkzaamheden. Er zijn voldoende formele en informele momenten waarop je dit bespreekbaar kan maken!

 

Vanuit HR in Praktijk adviseer ik werkgevers en werknemers op het brede domein van HR. Wil je meer weten over HR, verzuim, casemanagement en duurzame inzetbaarheid of heb je behoefte aan advies op een ander specifiek HR-thema? Neem dan contact op. HR in Praktijk helpt je graag!


➨ Bel ☏ 0610035540

➨ Email ✉ Roel@hrinpraktijk.nl 

➨ check💻 www.hrinpraktijk.nl 

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page