top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRoel Visser

Henry Ford, still alive in 2020?

Een van de grootste Amerikaanse industriëlen ooit en zeker in zijn tijd. Henry Ford begon in 1903 zijn autofabriek maar produceerde zijn eerste auto al eerder in 1896.

Natuurlijk is Ford bekend van 15.458.781 T-Fords die in zijn fabrieken werden vervaardigd. Legendarisch is zijn uitspraak: Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black.

Ford was een van de eerste die de lopende band introduceerde: Het in elkaar zetten van de motor werd verdeeld in 84 afzonderlijke bewerkingen. Daarvoor werd dat werk gedaan door 250 man.


Vanuit HR-perspectief is ook zijn introductie van de 5 dollar-dag interessant. Deze dag verving de werkdag van 9 uur (met een dagloon van $ 2,34) door een achturige werkdag met een loon van vijf dollar. Hierdoor liep het storm van sollicitanten maar ouderen zagen het niet zo zitten want jongeren verdienden nu evenveel als zij. Ford reageerde hierop door te zeggen dat goede betaling goede werknemers oplevert en dat goed betaalde werknemers kunnen kopen wat zij willen (uiteindelijk dus ook een eigen Ford).


Voor mij is Henry Ford het voorbeeld van transformationeel leiderschap. Is transformerend leiderschap in 2020 nog wel passend. Of is dienend leiderschap vandaag de dag de sleutel tot succes? Wat vindt jij? Laat het me weten en reageer!

21 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page