top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRoel Visser

Klaar voor het aanvragen van compensatie?

Per 1 april 2020 kun je als werkgever bij het UWV compensatie aanvragen voor betaalde transitievergoedingen aan werknemers die op of na 1 juli 2015 wegens langdurige arbeidsongeschiktheid uit dienst zijn.

Voorwaarde is dat het einde van het dienstverband tot stand is gekomen door een beëindigingsovereenkomst, opzegging of ontbinding. Verstrekte transitievergoedingen aan arbeidsongeschikte werknemers van wie het dienstverband (later) van rechtswege is geëindigd worden ook gecompenseerd.


Over welk tijdvak wordt gecompenseerd?

Het tijdvak waarover de compensatie wordt berekend, is gemaximeerd tot het moment waarop werkgever wettelijk gezien de arbeidsovereenkomst wegens langdurige arbeidsongeschiktheid zou mogen opzeggen. Het te compenseren bedrag wordt dus berekend over de periode tot 104 weken arbeidsongeschiktheid en niet over een periode na 104 weken. Denk daarbij aan een opgelegde loonsanctie of de periode van een slapend dienstverband. Over deze periode ontvang je geen compensatie maar heeft de werknemer wel transitievergoeding opgebouwd.


Slapende dienstverbanden in beeld?

Veel werkgevers hebben arbeidsovereenkomsten van langdurig arbeidsongeschikte werknemers niet beëindigd vanwege de te betalen transitievergoeding bij ontslag. Heeft jouw organisatie nog van deze slapende dienstverbanden? Dan wordt het tijd om in actie te komen. Er zijn goede redenen om geen afwachtende houding aan te nemen en proactief tot beëindiging over te gaan.

Kortom, heeft jouw organisatie nog slapende dienstverbanden en wil je daar vanaf? Neem dan contact op met HR in Praktijk. HR in Praktijk helpt je graag.

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page