top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRoel Visser

Loonbeslag bij een medewerker, wat nu?

Bijgewerkt op: 23 jun. 2021

Kan je medewerker zijn financiële verplichtingen niet meer nakomen? Dan kan er beslag worden gelegd op het salaris. Dat heet loonbeslag en is het gevolg van een besluit van een rechter. Bij een loonbeslag gaat de schuld over op de werkgever. Dit houdt in dat jij als werkgever de schuld moet afbetalen zo lang de medewerker bij jou in dienst is. Het is jouw verantwoordelijkheid als werkgever dat de afbetaling van de schulden op je medewerker wordt verhaald.

Is er beslag is gelegd op het loon?

Je krijgt te maken met de beslagvrije voet. De beslagvrije voet is het minimumbedrag waarop medewerker recht heeft (om in het levensonderhoud te voorzien). Dit bedrag moet je maandelijks aan medewerker blijven betalen. Ondanks dat de deurwaarder de beslagvrije voet berekend, is het belangrijk om het zelf ook te berekenen. Een te lage beslagvrije voet heeft nog verdere impact op het loon en vitaliteit van medewerker. Op www.schuldinfo.nl vind je een rekenprogramma waarmee je de beslagvrije voet zelf kunt berekenen.


Betaalt je medewerker zijn zorgpremie (ook) niet?

Dan houdt Zorginstituut Nederland (ook) een deel van het loon via jou als werkgever in. Deze inhouding staat los van een loonbeslag en houdt ook geen rekening met de beslagvrije voet. Klik hier voor meer informatie.


Moet ik als werkgever hieraan meewerken?

Je bent verplicht om, zodra een deurwaarder dit verzoekt, mee te werken en loonbeslag uit te voeren. Natuurlijk ga je hier als werkgever vertrouwelijk mee om. Het is voor je medewerker een vervelende situatie maar maak het wel bespreekbaar! Natuurlijk hoeft je medewerker niets over de ontstane situatie te vertellen. Geef op z’n minst informatie over de mogelijkheden die er zijn tot het oplossen van de schuld(en) of biedt bijvoorbeeld een budgetcoach of schuldhulpverlener aan.


Wat kan ik verder als werkgever doen?

Naast informatievoorziening, het uitvoeren van het loonbeslag kun je doorverwijzen naar een specialist zoals een schuldhulpverlener. Deze kan proberen een zogeheten ‘minnelijk traject’ te starten: het maken van afspraken met de schuldeisers over het betalen van de schulden. Als dit mislukt, kan door de schuldhulpverlener een verzoek ingediend worden bij de rechtbank voor het toelaten tot de Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen (Wsnp). De Wsnp duurt in principe 3 jaar, maar kan in bijzondere gevallen 5 jaar duren. Meer informatie over de Wsnp staat op www.bureauwsnp.nl


Zijn er nog meer mogelijkheden om naar door te verwijzen?

De gemeente biedt hulp om schulden op te lossen of ervoor te zorgen dat deze niet verder oplopen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de schuldhulpverlening in hun gemeente. Vaak kan je medewerker terecht bij de afdeling Werk en Inkomen.


Het Juridisch Loket geeft gratis advies aan iedereen met een laag inkomen en weinig vermogen. Verwijs je medewerker naar www.juridischloket.nl voor meer informatie en mogelijkheden tot (juridische) ondersteuning.


www.zelfjeschuldenregelen.nl is ontwikkeld door de NVVK en het Nibud en helpt mensen, middels een QuickScan en stappenplan, met beginnende financiële problemen een oplossing te vinden en hun financiën weer op orde te krijgen.


Voor meer algemene informatie en advies over financiën kun je je medewerker doorwijzen naar het Nibud. De volgende websites van het Nibud kunnen handig zijn;


Tot slot

Schulden maken is tegenwoordig heel makkelijk maar om deze af te betalen is een stuk moeilijker. Heb daarom oog voor je medewerkers met (mogelijke) schulden en maak het bespreekbaar. Voorkom mogelijke verleiding bij medewerkers als zij op het werk met geld omgaan. Benoem dit op respectvolle wijze. Want als de verleiding te groot wordt, gaat het pas echt goed mis!

 

Vanuit HR in Praktijk adviseer ik werkgevers en werknemers op het brede domein van HR. Wil je meer weten over HR, verzuim, casemanagement en duurzame inzetbaarheid of heb je behoefte aan advies op een ander specifiek HR-thema? Neem dan contact op. HR in Praktijk helpt je graag! ➨ Bel ☏ 0610035540 ➨ Email ✉ Roel@hrinpraktijk.nl ➨ check💻 www.hrinpraktijk.nl



80 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page