top of page
Zoeken
Foto van schrijverRoel Visser

Onderschat de impact van het concurrentiebeding niet!


Een werkgever heeft een duidelijk belang voor opname van een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst: een werknemer binden aan het bedrijf of voorkomen dat gevoelige bedrijfsinformatie bij de concurrent komt. Het argument van gevoelige bedrijfsinformatie klinkt realistisch en zorgt er daarom voor dat werknemers het beding vaak tekenen.

Werknemers tekenen, naar mijn mening, meestal zonder al te veel nadenken. Vaak blijkt pas op het moment dat werknemer werkgever wil verlaten de impact van een concurrentiebeding. Was een relatiebeding of een geheimhoudingsbeding niet passender en voldoende geweest om de belangen van werkgever te beschermen en de marktpositie van werknemer niet in te perken?


Natuurlijk kun je als werknemer achteraf laten onderzoeken of het beding wel voldoet aan de wettelijke voorwaarden. Want als daaraan niet is voldaan, is werknemer vrij om te gaan en staan waar hij wil. HR in Praktijk kan je daarbij helpen en is in staat om vast te stellen of een concurrentiebeding daadwerkelijk geldig is.


Mijn boodschap aan werknemers: Denk niet te licht over het concurrentiebeding! Vaak goedbedoelde adviezen van vrienden en familie ten spijt, het in dienst treden bij de concurrentie, geeft soms problemen. Het vaak gehoorde argument van betere arbeidsvoorwaarden is geen boterbriefje en garantie om na ondertekening onder het beding uit te komen. Een positieverbetering met een salarisverhoging van € 120,- netto is vaak niet de benodigde “mega verbetering” om binnen het beding afgesproken geografisch gebied probleemloos in dienst te kunnen treden bij de concurrent. Bij een echte “mega verbetering”, bijvoorbeeld de combinatie significant meer salaris en betere secundaire arbeidsvoorwaarden, dichterbij huis en werkzaam in een andere regio, zal een kantonrechter wellicht de afweging tussen de belangen van werknemer en werkgever anders maken. Immers het resultaat van een concurrentiebeding kan niet zijn dat een werknemer zich niet meer op de arbeidsmarkt kan begeven.


Wil je als werkgever of werknemer meer weten over het concurrentiebeding of heb je behoefte aan advies op dit thema? Neem dan contact op met HR in Praktijk. Ik vertel u er graag meer over.


76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page