top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRoel Visser

Op vakantie? Pas op voor code oranje!

De zomervakantie is begonnen! De coronamaatregelen worden in Europa afgeschaald en medewerkers gaan, ook buiten Nederland, op vakantie. Heerlijk ontspannen na een bijzonder eerste helft van 2020!

Door de rijksoverheid is code oranje voor veel Europese landen recent omgezet naar code geel. Reizen naar deze landen is verantwoord is, maar let op de veiligheidsrisico’s.


Oranje

Reizen naar landen met code oranje wordt afgeraden, behalve wanneer dit echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn geen noodzakelijke reizen. Reizen medewerkers toch naar een land met code oranje (of rood)? Dan is 14 dagen in quarantaine verplicht.


Als medewerkers in deze periode van 14 dagen niet kunnen werken (ook niet vanuit huis) dan ligt dit in de risicosfeer van medewerkers zelf en hoeft werkgever over die periode het loon niet door te betalen. Wel kunnen medewerkers over die periode vakantiedagen opnemen.


Van geel naar oranje

Veranderd tijdens de vakantie code geel naar code oranje (of rood)? Dan moeten medewerkers bij terugkeer in quarantaine en ligt het in de meeste gevallen waarschijnlijk niet in de risicosfeer van medewerkers. En zal er sprake zijn voor loon(door)betaling door werkgever.


Tip

Vraag aan medewerkers of zij naar een land op vakantie gaan of zijn geweest met de kleurcode oranje of rood. Werkgever heeft namelijk een zorgplicht naar de andere medewerkers: het is van belang te weten wanneer medewerkers naar een land met code oranje of rood zijn vertrokken en wanneer zij weer in Nederland zijn teruggekeerd. Werkgever kan zo de quarantainetijd vaststellen en de kans op besmettingen binnen de organisatie (verder) minimaliseren. Naast alle andere (preventieve) maatregelen.

Wil je meer weten over dit thema of heb je behoefte aan advies op andere HR-thema's?


Neem dan gerust contact op. HR in Praktijk helpt je graag!

108 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page