In toenemende mate zetten werkgevers zich actief in om gezondheid en vitaliteit bij werknemers te bevorderen. Denk hierbij aan organisaties volledig rookvrij maken, extra verlofdagen bij het stoppen met roken en het vergoeden van de bijbehorende cursus. Het aanbieden van een verantwoorde lunch, “dieetconsults”, periodieke medische check-ups, het promoten van de “groene fiets” en het ter beschikking stellen van sport- of budgetcoaches neemt in populariteit toe.
Toch is er bij een significant deel van de werkgevers nog sprake van drempelvrees. Vaak gebaseerd op de aanname dat een werknemer dit ervaart als ongewenste bemoeienis. Betreden we met een actief vitaliteitsbeleid niet de privacy-zone van een werknemer? Ik ben van mening dat zorgvuldigheid is geboden. Dwang zal zeker niet de pijler van een succesvol vitaliteitsbeleid vormen. Ik signaleer ook een ontwikkeling dat werknemers het juist fijn vinden dat hun werkgever meer aandacht aan hun gezondheid en vitaliteit schenkt. Privacy lijkt daarbij dan van ondergeschikt belang. Of de werknemer gaat er vanuit dat dit in goede handen is? De tijd zal leren hoe ver de betrokkenheid van de werkgever mag gaan.
Uiteindelijk is een werknemer zelf verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheid en vitaliteit. Net zoals een werknemer zelf verantwoordelijk is voor het bijhouden van vakliteratuur en het volgen van een cursus of training. Ik vind dat je als werkgever maximaal kan vragen om bewuste keuzes te maken over de eigen gezondheid en vitaliteit. Dergelijke gesprekken geven wel nadrukkelijk de basis om zowel op individueel als organisatieniveau te komen tot een vitaliteitsbeleid met passende thema’s en doelstellingen.
In een volgend blog ga ik dieper in op wat passende thema’s voor een vitaliteitsbeleid kunnen zijn. In ieder geval is van belang om niet alles tegelijk te doen. Ga voor een langere periode aan de slag. Doelstelling is om gezondheid en vitaliteit te stimuleren zodat op lange termijn werknemers een positieve bijdrage blijven leveren. Dat vergt blijvende inspanning, middelen, tijd en discipline.
Wil je meer weten over het thema vitaliteit of heb je behoefte aan advies op dit thema? Neem dan contact op. HR in Praktijk helpt je graag en beschikt over een specialistisch netwerk om te komen tot een passend vitaliteitsbeleid.
Yorumlar