top of page
Zoeken

Waar is het polderen gebleven?

Foto van schrijver: Roel VisserRoel Visser

Hoge cao-indexaties 2025: goed voor koopkracht, maar risicovol voor economie


In 2025 zien we een trend van hoge cao-indexaties, bedoeld om de koopkracht van werknemers te behouden. Een voorbeeld hiervan is de cao Woondiensten, waarin per januari 2024 een loonsverhoging van 10% is afgesproken. Ook bij Shell worden onderhandelingen gevoerd over automatische prijscompensatie en een aanzienlijke loonsverhoging in 2025. Dergelijke afspraken helpen werknemers hun levensstandaard te behouden ondanks inflatie.


Echter, hoge loonsverhogingen brengen economische risico’s met zich mee. Wanneer lonen sterk stijgen, worden ook de kosten voor bedrijven hoger. Dit kan leiden tot hogere prijzen voor goederen en diensten, wat de inflatie verder aanjaagt. Dit creëert een spiraal waarin lonen en prijzen elkaar blijven opdrijven. Daarnaast kunnen bedrijven door stijgende loonkosten besluiten om te automatiseren of productie te verplaatsen naar goedkopere landen, wat ten koste gaat van de werkgelegenheid in Nederland.


Naast de genoemde sectoren vinden in andere branches ook cao-onderhandelingen plaats waarin hoge loonsverhogingen worden geëist. In de interieurbouw en meubelindustrie bijvoorbeeld, blijken werkgevers moeite te hebben met de eisen van vakbonden, wat tot spanningen leidt.


Hoewel loonsverhogingen op korte termijn voordelig zijn voor werknemers, kunnen ze op lange termijn economische stabiliteit ondermijnen. Een evenwichtige benadering is noodzakelijk om zowel de koopkracht van werknemers te beschermen als de gevolgen voor de economie beheersbaar te houden.


 
 
 

Comments


HR in Praktijk  |  Strandmeer 14  |  3994 ZS  Houten |  06 10 03 55 40 | info@hrinpraktijk.nl

© 2024 realisatie en ontwerp Omovio                                                                             Disclaimer

bottom of page