Het verlofstelsel in Nederland zit best ingewikkeld in elkaar. Eigenlijk is het een lappendeken van regelingen die zich tientallen jaren heeft ontwikkeld. Iedere regeling -met natuurlijk een goed doel- kent verschillende en eigen voorwaarden en spelregels.
Ik merk dat zowel werkgevers als werknemers vaak niet goed weten waar ze gebruik van kunnen maken. Eventuele aanvullende regelingen op cao niveau geven weliswaar nog meer ruimte voor zorg en persoonlijke situaties maar maakt het ook ingewikkelder. De vraag is de beschikbare verlofsoorten optimaal worden gebruikt. Of zijn ze dermate onbekend of ingewikkeld dat het verlof niet wordt opgenomen voor situaties waar ze wel voor bedoeld zijn?
Het (vorige) kabinet heeft in april al plannen gepresenteerd voor ‘eenvoudiger verlof opnemen voor een goede balans werk en privé’. In de eerste plannen blijven er 3 soorten verlof over waarbij de huidige regelingen worden geïntegreerd, uitgebreid of verkort:
Zorg voor kinderen, bestaand uit de huidige regelingen zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, (aanvullend) geboorteverlof, adoptie- en pleegzorgverlof en (Betaald) ouderschapsverlof
Zorg voor naasten, bestaand uit kortdurend en langdurend zorgverlof
Persoonlijke situaties waarbij het gaat om calamiteitenverlof, kort verzuimverlof en andere verlofsoorten waar maatwerk voor nodig is. Denk hierbij aan rouwverlof en transitieverlof.
Het is nog niet duidelijk of de nieuwe regering het verlofstelsel ook echt op deze manier gaat vereenvoudigen. Ik ben erg benieuwd of we in 2024 of 2025 een concreet uitgewerkt wetsvoorstel kunnen verwachten. Namens werkgevers en werknemers: let’s go!
Vanuit HR in Praktijk adviseer ik werkgevers en werknemers op het brede domein van HR. Wil je meer weten over HR, arbeidsrecht, verzuim, casemanagement en duurzame inzetbaarheid of heb je behoefte aan advies op een ander specifiek HR-thema? Neem dan contact op. HR in Praktijk helpt je graag!
➨ Bel ☏ 0610035540
➨ Email ✉ Roel@hrinpraktijk.nl
➨ check💻 www.hrinpraktijk.nl
Commentaires