top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRoel Visser

Goed nieuws! Welke cao’s volgen dit voorbeeld?


Het cao-akkoord dat afgelopen vrijdag (1-2-2019) werd gesloten in de metaalsector is voor iedereen goed nieuws! En niet alleen voor de 150.000 werknemers in de bijna 1.000 metaalbedrijven. Weliswaar moeten de achterbannen nog akkoord gaan maar dit cao-akkoord zou zomaar eens leidend kunnen zijn voor andere nog af te sluiten cao's.


Tot nu toe lijkt het erop dat het arbeidsvoorwaardenoverleg zich toespitst op de minimale looneis van 5%. Natuurlijk is een passende loonstijging essentieel maar mijn inziens is het de uitdaging om de toekomst van werk centraal te stellen. Wat spreken werkgevers en vakbonden af op dit thema? Realiseren we ons de impact van de krappe arbeidsmarkt en robotisering? En dat duurzame inzetbaarheid geen hype meer is met onderliggende thema’s zoals een leven lang leren, werkdruk en stress, vitaliteit en vergrijzing/jongeren. Deze thema’s zijn bij HR al jaren prioriteit 1!


Ik ben van mening dat met dit cao-akkoord een aantal essentiële oplossingen voor geschetste uitdagingen wordt gecreëerd. Door de relatief langere looptijd van 30 maanden is er sprake van een loonsverhoging in 3 stappen - zowel in een percentage (3,5% per 1 februari) als tweemaal in een vast bedrag (58 euro bruto per 1 augustus en 116 euro op 1 januari 2020). Dat laatste heeft natuurlijk een extra positieve impact op de lagere salarisschalen en jongeren.


Centraal in dit akkoord staan ook de investering in het fit for the job houden van medewerkers (investeringsplan in opleiden en ontwikkelen) en afspraken over duurzame inzetbaarheid. Tot slot krijgen oudere werknemers de gelegenheid om minder te werken met 100% pensioenopbouw en gezond hun pensioen te halen. Tegelijkertijd is afgesproken om 3.000 flexcontracten om te zetten naar vaste contracten. Mooie stappen zijn gezet! Wie volgt?


HR in Praktijk heeft veel ervaring op het gebied van collectieve arbeidsvoorwaarden en arbeidsvoorwaarderegelingen. Zo is Roel Visser betrokken geweest bij de totstandkoming en onderhandelingen van bedrijfs-cao’s, arbeidsvoorwaarderegelingen en de branche-cao’s voor de Tuincentra, Recreatie en de Zwembaden. Wil je meer weten over dit thema? Neem dan contact op met HR in Praktijk.66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page