top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRoel Visser

Thuiswerken vanaf je vakantieadres. Moet werkgever workation mogelijk maken?

Workation is een combinatie van werken en vakantie houden. Er wordt dus gewerkt op een vakantieadres vanuit het buitenland.

 


Voor zowel werknemer als werkgever kan dit voordelen hebben. Door te werken in een (tijdelijke) nieuwe omgeving en weg te zijn van de dagelijkse routine, kan workation creativiteit stimuleren, nieuwe perspectieven bieden en leiden tot verhoogde productiviteit, frisse ideeën en motivatie. Om daarmee betere resultaten te behalen en doelen te bereiken.

 

Echter brengt workation ook aandachtspunten met zich mee. Zeg maar eens nee tegen een stranddag als het heerlijk weer is en je uitkijkt over een mooie blauwe zee! Het vereist een hoge mate van discipline en focus om de juiste balans te vinden tussen werk en ontspanning. Het ontbreken van een traditionele kantooromgeving kan leiden tot minder structuur in het werk. Je bent ver weg van je collega's en mist misschien gesprekken of ontwikkelingen.

 

Belangrijk is dat werknemer geen recht heeft op een werklocatie in het buitenland, maar hiertoe wel een verzoek kan indienen op basis van de Wet flexibel werken. Dit mag wanneer werknemer:

  • ten minste 26 weken in dienst is

  • werkzaam is in een onderneming met minimaal 10 werknemers

  • een schriftelijk verzoek indient, minimaal twee maanden vóór het beoogde tijdstip van ingang.

Als werkgever moet je het verzoek serieus overwegen. Je moet binnen één maand op dit verzoek reageren. Doe je dat niet dan mag werknemer ervan uitgaan dat er toestemming is verleend. Als werkgever het verzoek afwijst, moet werkgever dit overleggen met werknemer. Een weigering hoeft niet onderbouwt te zijn met zwaarwegende bedrijfsbelangen. Enige bezwaren zijn al genoeg.


Een workation kan van korte duur zijn, maar kan ook een voor een langere tijd gelden, bijvoorbeeld enkele maanden. Het is goed dat werkgever en werknemer zich realiseren dat aan een langere workation ook fiscale en arbeidsrechtelijke aandachtspunten zitten, o.a.:

  • moet loonbelasting in Nederland of het werkland worden betaald?

  • welke afspraken worden er bij (langdurige) ziekte gemaakt? Komt werknemer verplicht terug naar Nederland om te voldoen aan de re-integratieverplichtingen?

  • voor werken op afstand geldt een verlicht arboregime. Van werkgever wordt verlangd dat werkgever zorgt voor een veilige werkplek. Ook als een werknemer structureel in een koffiebar in het buitenland werk!

  • werkgever blijft aansprakelijkheid voor werk­gerelateerd letsel


En zo zijn er nog meer haken en ogen aan workation. Het is daarom van belang dat werknemer zich goed verdiept als hij (langdurig) in het buitenland wil werken. Natuurlijk geldt dit ook voor werkgever: denk goed na over de impact en gevolgen voordat je met een verzoek instemt.

 

 

 Vanuit HR in Praktijk adviseer ik werkgevers en werknemers op het brede domein van HR. Wil je meer weten over HR, arbeidsrecht, verzuim, casemanagement en duurzame inzetbaarheid of heb je behoefte aan advies op een ander specifiek HR-thema? Neem dan contact op. HR in Praktijk helpt je graag!


➨ Bel ☏ 0610035540

➨ Email ✉ Roel@hrinpraktijk.nl 

➨ check💻 www.hrinpraktijk.nl 

 

 

 

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page