Medisch gezien is verzuim niet te voorkomen. Invloed op werkgerelateerd verzuim hebben werkgever en werknemer echter wel. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van werkdruk en stress.
Een werknemer onder druk ervaart minder regelruimte en dat heeft een negatieve impact op het energieniveau van werknemer. Daarmee is de vicieuze cirkel rond en de kans op (langdurig) verzuim stijgt.
Natuurlijk ervaart iedere werknemer werkdruk anders. Druk is voor de één een uitdaging en voor de ander een groeiende stressvolle situatie. Hier is geen “standaard” voor. “Oog houden voor elkaar en de mate waarin werkdruk wordt ervaren niet onderschatten”, is mijn devies.
Hoe ziet de praktijk er eigenlijk uit als een werknemer toch uitvalt? Ligt de begeleiding en de uitvoering van het verzuimbeleid bij het lijnmanagement? Ik vraag me af of er voldoende tijd wordt gecreëerd door de leidinggevenden om daadwerkelijk adequate begeleiding te bieden. Is het alleen monitoren, een keer in gesprek om dat het van HR moet of verwachten we eigenlijk meer? Proactief casemanagement met tenminste op verbindende wijze regie houden en sturing bieden in het verzuim- en re-integratieproces, is een absolute must!
HR in Praktijk is in staat om effectief inhoud te geven aan goed casemanagement. In het ontwikkelen en herijken van het vigerende verzuim- en re-integratieproces is HR in Praktijk specialist. Ook het operationeel en proactief begeleiden van leidinggevenden en werknemers gedurende hun verzuim- en re-integratie behoort tot het specialisme. Kortom, neem eens contact op als je hulp kan gebruiken!
Vanuit HR in Praktijk adviseer ik werkgevers en werknemers op het brede domein van HR. Wil je meer weten over HR, arbeidsrecht, verzuim, casemanagement en duurzame inzetbaarheid of heb je behoefte aan advies op een ander specifiek HR-thema? Neem dan contact op. HR in Praktijk helpt je graag!
➨ Bel ☏ 0610035540
➨ Email ✉ Roel@hrinpraktijk.nl
➨ check💻 www.hrinpraktijk.nl
Commentaires