top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverRoel Visser

Hoe elimineer je als werkgever stress?


Je hoeft een werkgever niet uit te leggen dat werkdruk en stress negatieve impact heeft op een optimaal werkklimaat en gewenste resultaten. Preventief beleid en adequaat handelen van werkgever voorkomt werkdruk en stress. Uiteraard samen met werknemers die zich bewust zijn van de eigen vitaliteit. Lees mijn blog van 28 januari nog eens terug: praktische vitaliteitstips voor werknemers.

Wat kan een werkgever doen om het risico van (te) hoge werkdruk en stress te voorkomen? “Elimineer zo veel mogelijk stressbronnen”, zou ik zeggen! Simpel gesteld maar wat betekent dit in de praktijk? Stress- en burn-outcoach Annita Rogier heeft, zo ben ik van mening, een aantal heldere tips:

 1. Voorkom dat werknemers continu overwerken: geen gevoel van verplichting tot lange dagen en altijd bereikbaar moeten zijn;

 2. Geef als manager zelf het goede voorbeeld: Neem pauze en ben niet altijd bereikbaar;

 3. Respecteer het privéleven van werknemers;

 4. Zorg bij verzuim voor vervangend personeel;

 5. Maak werkdruk en stress bespreekbaar: vraag regelmatig hoe iedereen in zijn wel zit;

 6. Vraag geen continue verandering van werknemers;

 7. Biedt cursussen aan over het herkennen van stresssignalen;

 8. Biedt weerbaarheidscursussen aan;

 9. Stimuleer een gezonde levensstijl;

 10. Zorg voor een informatiepunt waar werknemers terecht kunnen met vragen over werkdruk en stressklachten.

Het oppakken van het thema werkdruk en stress is geen sinecure. Echter bescherming tegen het risico van (te) hoge werkdruk, stress en uitval, is altijd lonend. Werknemers zullen niet alleen gezonder maar ook meer betrokken en bevlogen zijn. Adequaat beleid is, naar mijn mening, onderdeel van hedendaags werkgeverschap en heeft daarmee een positieve invloed op het succes van de hele organisatie.


Wil je meer weten over dit thema? Neem dan contact op. HR in Praktijk helpt je graag, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van vitaliteit binnen de organisatie. Tevens beschikt HR in Praktijk over een specialistisch netwerk op het gebied van gezondheid en vitaliteit.

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page