De zomervakanties zijn voor alle regio’s in Nederland voorbij. In het noorden en zuiden zijn de scholen alweer een aantal weken open. De rest van Nederland is nu ook gestart. Welkom thuis, welkom terug!
De zomer van 2020 zal zeker de geschiedenisboeken in gaan. Nederland gaat anders op vakantie en corona houdt iedereen nog steeds in zijn greep. De basisregels - blijf bij klachten thuis en laat u testen, houd 1,5 meter afstand van anderen, was vaak uw handen en hoest en nies in uw elleboog, werk zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte- blijven onverkort van kracht. En dat is best lastig!
Afgelopen weken hebben we gezien dat het houden aan de basisregels niet gemakkelijk is. Het gaat best wel eens een keer mis. Kijk maar naar ons Koninklijk Huis en de Minister van Justitie en Veiligheid. Zeer waarschijnlijk is het bij jou afgelopen periode ook wel eens misgegaan. Is dat erg? Per abuis even te dichtbij of een nies niet in de elleboog? Niets menselijks is ons vreemd. Zolang je je hiervan bewust bent en vooral herhaling voorkomt, heeft het meestal geen ernstige gevolgen. Dit is natuurlijk anders als je je bewust niet houdt aan de basisregels zoals het bezoeken van drukke feestjes en bijeenkomsten.
Zelf heb ik gemerkt dat ik na een heerlijk ontspannen kampeervakantie in het rustige noorden van Groningen weer even moest wennen aan de drukte in de randstad. Anderhalve meter afstand en het vermijden van drukke plekken is een stuk lastiger. Het vergt opnieuw bewustzijn. En moed om elkaar (constructief!) aan te spreken op het handhaven van de basisregels.
Mijn vakantie was anders dan begin van het jaar was gepland maar daarom niet minder leuk! Het was lang geleden dat ik een zomervakantie in Nederland heb doorgebracht. Mede dankzij het heerlijke weer hadden we een topvakantie op een unieke plek. Natuurlijk probeer ik dat fijne gevoel zolang mogelijk vast te houden. De post holiday blues ligt wel op de loer.
Terug in de werkelijkheid van school, thuiswerken en corona. Ondanks de oplopende besmettingen lijkt een tweede golf nog niet door te zetten. Zoals Hugo de Jonge aangeeft ‘het virus lijkt onder controle maar is niet verslagen’. Belangrijk om je dit te blijven realiseren!
Vertaald naar de werkvloer en de HR praktijk liggen er de komende maanden nog grote uitdagingen. Thuiswerken blijft de norm en daarmee een gedegen thuiswerkbeleid essentieel. Het gaat niet alleen om de arbo-verantwoorde fysieke thuiswerkplek. Hoe kijken we aan tegen een thuiswerkvergoeding? Vakbonden plaatsen dit zeker op de agenda van de komende cao-onderhandelingen.
Er zijn volgens mij nog meer uitdagingen: hoe behouden we de komende maanden de waarde van onze sociale contacten op het werk. Hoe ondersteunen we onze medewerkers bij het voorkomen van blurring en overcompensatie. En hoe houden we onze gezonde leefstijl in stand. Van managers is een directe omslag van controle naar vertrouwen en van een taak- naar een resultaatgerichte stijl van leidinggeven noodzakelijk. 'Verbinder' in plaats van 'Controleur'.
En voor iedereen met een achtergrond als casemanager of verantwoordelijkheid voor re-integratie: Al nagedacht over preventief beleid? We krijgen gegarandeerd te maken langdurend verzuim door psychische klachten als gevolg van het coronavirus en de nieuwe werksituatie. Wees alertheid in contact met medewerkers, schep duidelijke kaders en hulpbronnen. Verlies de stille en teruggetrokken thuiswerkende medewerker niet uit het oog! Mijn advies: schakel op tijd hulp in van experts!
Vanuit HR in Praktijk adviseer ik werkgevers en werknemers over allerlei HR-thema’s. Zo ook over corona- en thuiswerkbeleid en verzuim en re-integratie.
Wil je meer weten over dit thema of heb je behoefte aan advies op andere HR-thema's?
Neem dan gerust contact op, ik ben op korte termijn weer volledig beschikbaar. HR in Praktijk helpt je graag!
Comments